Hogyan gondoskodjunk a virágokról?

Kövesse virágosaink tanácsait, hogy csokra minél tovább friss és gyönyörű maradhasson!

Készüljön fel
Tisztítsa meg a vázát, töltse meg friss vízzel és virágtáppal. Vágja vissza a szárakat és távolítson el minden olyan levelet, ami víz alá kerülne.
Gyönyörködjon
Csokrainkat mindig a legjobb minőségű friss virágokból állítjuk össze, hogy tovább tartsanak.
Gondozza
Töltse fel friss vízzel, vágja vissza a szárakat és tisztítsa meg a vázát, ha szükséges.

Mit tegyek a csomagolópapír eltávolítása után?

Tisztítsa meg a vázát, töltse meg friss vízzel és virágtáppal.

Tisztítsunk ki egy vázát alaposan szappanos vízzel. Engedjünk bele friss vizet, de hagyjunk helyet a virágoknak is! Adjunk a vízhez virágtápot – ezzel növeljük a virágok élettartamát, mivel megadjuk nekik a szükséges tápanyagokat, megfelelő szinten tartjuk a víz pH értékét és megöljük az ártalmas baktériumokat.

A tulipán és a nárcisz a hűvös vizet szeretik, míg a legtöbb másik virágot legjobb langyos vízbe tenni.

Vágjuk vissza a virágok szárát.

Vágjunk le 1-2 centimétert minden virág szárából mielőtt a vázába tesszük őket. Vastagabb, fás szárú virágokat átlósan vágjunk, hogy több vízhez jussanak. A vágáshoz használunk tiszta, éles kést. Az ollóval vagy tompa késsel ejtett vágás tönkre teheti a szárat, lezárhatja a nyílást.

A rózsának, krizantémnak és szegfűnek van a legtöbb vízre szüksége, az ő szárukat akár 4-5 cm hosszan is visszavághatjuk, szintén átlósan. A lágyszárú virágok, pl. a tulipán végét vízszintesen vágjuk, mivel gyorsabban képesek felvenni a vizet, túl soktól pedig hamarabb lekonyulnak.

Tegyük a virágokat vázába és Távolítsuk el a víz felszín alatti leveleket.

Tegyük a virágokat egy vázába, amit 2/3 részig töltünk vízzel. Nem kell eltávolítani a szalagot, zsinórt vagy drótot, ami összetartja a csokrot. Lágyszárú virágok esetében csak 1/3 részig töltsük a vázát – a kála és az amarillisz például könnyen rothadásnak indulhat, ha erre nem figyelünk. Távolítsuk el a víz felszíne alá érő leveleket és virágzatot. A rózsa tüskéit meghagyhatjuk.

gondozzuk virágunkat naponta.

Minél több virág van egy csokorban, annál hamarabb szívják fel a vizüket. Naponta ellenőrizzük a vázában víz magasságát és szükség esetén öntsük fel friss vízzel. Pár naponta a vázát sem árt kimosni. Szintén javasolt a virágok szárát naponta, vagy legalább néhány naponta picit visszavágni. Ilyenkor távolítsuk el a hervadt virág fejeket és a rothadó részeket.

Mikor a rózsák konyulni kezdenek, vágjuk vissza őket és tegyük egy percre forró vízbe. Ugyanezt a megoldást alkalmazhatjuk gerberákon és egyéb virágokon, amik a melegebb éghajlatot szeretik. Hatékony lehet még, ha a virágokra vizet spriccelünk, majd hűvösebb helyen tároljuk őket néhány órán át.

Válasszunk megfelelő helyet virágunknak.

  • Ne érje a vázát hideg huzat. Ne tegye ki a virágokat közvetlen napfénynek és ne helyezze hőforrások, pl.radiátor közelébe.
  • Ne helyezzük gyümölcsök közelébe, mivel a gyümölcsök (különösen a banán) által kibocsátott etilén gáz hatására a virágok rohamosan hervadásnak indulnak.
  • Vágott és cserepes virágainkat egyaránt tartsuk távol mind a gyermekektől, mind a háziállatoktól.

A legtöbb virág fogyasztása állatokra és emberekre egyaránt veszélyes. Különösen mérgezőek az azálea, flamingó virág, liliom, mikulás virág, amarillisz, krizantém, hortenzia, ciklámen, jácint, nárcisz, és az írisz. A szegfű, a begónia és a boglárka elsősorban az állatokat veszélyezteti. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a virágokat gyakran permetezik különböző növényvédő szerekkel, melyek maradványai megtalálhatók a virágok szirmain és levelein.