Gondozási útmutató vágott virágokhoz

6 lépés, hogy a vágott virágok sokáig frissek maradjanak

A friss virágok nemcsak üdítő hangulatot kölcsönöznek otthonunkak, hanem fel is vidítanak, akárhányszor megpillantjuk őket! Hogyan maradhat hosszabb ideig tartós a virágcsokor? Az alábbi tippek és trükkök segítségével akár egy hétig is gyönyörködhetünk virágaink szépségében!

1. lépés: Tisztítsuk meg a vázát, majd öntsünk bele vizet és tápoldatot

A virágoknak tiszta, baktériummentes környezetre van szükségük, ezért a vázát előzetesen alaposan mossuk el mosogatószeres vízben. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor a rossz baktériumok elszaporodnak és beszennyezik a vizet, ami azt eredményezi, hogy a virágok gyorsabban kezdenek el hervadni és hamarabb pusztulnak el.

A továbbiakban rendszeresen – naponta - cseréljük a vizet és ilyenkor a vázát is mossuk el.

Fontos, hogy a virágok szárának legalább 2-3 cm-es része érjen bele a vízbe. Így biztosak lehetünk benne, hogy az összes virág elegendő vizet kap, és a csokor egésze friss marad.

2. lépés: Vágjuk vissza a virágok szárát

Mielőtt a vázába helyeznénk a csokrot, a virágok szárából érdemes levágni 3-4 centimétert, így több vizet tudnak majd felvenni. A vágást éles késsel, 45 fokos szögben végezzük. Ezt a lépést is érdemes minden vízcsere alkalmával megismételni.

3. lépés: Távolítsuk el a vízbe lógó leveleket

A vízbe lógó szárrészen ne hagyjunk levelet, mert azok hamar bomlásnak indulnak, gyorsítva ezzel a baktériumok felszaporodását. A tüskéket és töviseket viszont nyugodtan rajta hagyhatjuk a száron, ezek nem befolyásolják a virág eltarthatóságát.

4. lépés: Naponta gondozzuk a virágokat

A rendszeres törődés elengedhetetlen annak érdekében, hogy tovább élvezhessük virágaink szépségét. Minél nagyobb a csokor, annál több vízre van szüksége. Ezért fontos minden nap ellenőrizni a vízszintet, és ha szükséges, tiszta vízzel utántölteni. Amikor észleljük a hervadás első jeleit, óvatosan permetezzünk hideg vizet a virágokra és egy időre helyezzük őket hűvösebb helyre.

5. lépés: A virágokat tartsuk távol a gyermekektől és háziállatoktól

Ne feledjük, hogy vannak olyan virágok és szobanövények, amelyek lenyelve mérgezők mind az emberek mind a háziállatok számára. Legyünk elővigyázatosak és olyan helyre tegyük őket, ahol a kisgyermekek és szőrös kedvenceink nem érhetik el őket.

A következő mérgező virágok potenciális veszélyforrást jelenthetnek, így érdemes velük vigyázni:

  • Azálea;
  • Flamingóvirág;
  • Liliom;
  • Mikulásvirág;
  • Amarillisz;
  • Krizantém;
  • Hortenzia;
  • Ciklámen;
  • Jácint;
  • Nárcisz;
  • Írisz;

Csak háziállatokra veszélyes virágok:

  • Begónia;
  • Szegfű;
  • Boglárka.

Érdemes továbbá szem előtt tartani, hogy a virágokat gyakran erős növényvédő szerekkel permetezik, és ezek a vegyszermaradványok megülnek a szirmokon, leveleken.

6. lépés: Tartsuk hűvös helyen a virágokat

A virágok rendkívül érzékenyek a hirtelen hőmérséklet-ingadozásra, ezért fontos, hogy egy ideig hagyjuk őket a csomagolópapírban amikor hidegebb évszakokban beltérbe visszük őket. Így lesz idejük alkalmazkodni a hőmérséklet-változáshoz, és elkerülhetik a sokkot. A virágokban kárt tehet még a közvetlen napsugárzás, a hősugárzók melege valamint a huzat is.

Tippek különböző virágfajtákhoz:

Tulipán

A tulipán a hideg vizet és a hűvösebb hőmérsékletet kedveli. Különösen jót tesz neki, ha esővízbe állítjuk, és napsugárzástól védett helyre tesszük. Mielőtt vázába helyeznénk, vágjunk le nagyjából 5 centimétert a szárából, majd minden vízcserénél enyhén vágjuk vissza.

Rózsa

A rózsa a kissé melegebb vizet kedveli. Még jobb, ha előzőleg felforralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vízbe állítjuk. A vázát 10-15 centiméterig töltsük meg vízzel, és a szárakat kissé vágjuk be. Emlékezzünk, hogy minden nap cseréljük a vizet, és ilyenkor mindig vágjunk vissza picit a szárból. Gondoskodjunk róla, hogy a vízben ne legyenek levelek, amelyek bomlása a víz szennyeződéséhez vezet.

Nárcisz

A nárcisz ugyanúgy a hidegebb vizet kedveli, mint a tulipán, de csakúgy mint a rózsáknál, érdemes rajtuk is naponta cserélni a vizet. A nárcisznak nem kell sok víz, 5 cm magas vízszint már elég. Jó, ha a nárciszokat a többi virágtól elkülönített vázában tartjuk, mivel nyálkát vonnak ki a vízbe, ami megakadályozza a többi virág vízfelvételét és emiatt azok gyorsabban elhervadnak.

Szegfű

A szegfű nagyjából mindent elvisel, nincs szüksége különösebb gondozásra. Tegyük szobahőmérsékletű vízbe és gyönyörködjünk páratlan szépségében.

Liliom

A liliom hasonlóan a szegfűhöz, nem különösebben igényes. Az egyetlen dolog, amire figyeljünk, hogy a gyümölcskosártól távol tartsuk őket, mivel a gyümölcsök által kibocsátott etilén meggyorsítja a bomlását.

Tekintse meg választékunkat itt: