Így készül a kokedama | Útmutató lépésről lépésre

A kokedama, vagyis a japán mohagömb, egy egyedülálló és praktikus növénykompozíció, amelyet könnyen elkészíthetünk és bármilyen helyiséget feldobhatunk vele, legyen szó nappaliról, irodáról, vagy épp a fürdőszobáról. A kokedama a modern kertészetben vált népszerűvé, mint egy egyszerű és stílusos módja a növények bemutatásának, különösen a minimalista és természetközeli belső terekben. Elkészítése során a növény gyökerét speciális földkeverékkel borítjuk be, majd mohával takarjuk. Tehetjük kis alátétekre, de fel is lógathatjuk. Elsősorban belső terekben díszítenek vele, de nyugodtan tehetjük kültérre is. Nézzük, hogyan készül!

Amire szükségünk lesz:

  1. Egy kisebb növény (Alább ajánlunk pár kedvencet, de nyugodtan böngészhet Botanicum kollekciónkban is)
  2. Tőzegmoha föld
  3. Bonsai föld
  4. Moha
  5. Víz
  6. Madzag

A Fleurop javaslatai kokedamához:

A legjobb, ha olyan növényből készült kokedamával, azaz japán mohagömbbel kezdjük, amely viszonylag könnyen termeszthető, jól tűri a száraz levegőt és lassan nő. A szukkulensek, mint az amerikai kövirózsa és a karácsonyi kaktuszok, továbbá a filodendronok, a szobai futóka, a páfrány és az epifiták, mint az orchideák és a broméliák jó választásnak bizonyulnak kezdőknek.

1. lépés:

Óvatosan vegyük ki a választott növényt a cserépből, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a gyökereket. Ezután fejtsük le róla a virágföldet - nem kell az egészet, csak egy picit szabadítsuk ki a növény gyökereit.

2. lépés:

Keverjünk össze egy rész tőzegmoha földet egy rész bonsai földdel egy tálban. Fokozatosan adjunk hozzá vizet és gyúrjuk össze úgy, hogy megtartsa a formáját, de ne csöpögjön ki belőle a víz. A földkeverék minősége kulcsfontosságú a kokedama tartósságához, mivel megfelelő vízmegtartást és vízelvezetést kell biztosítania a növény számára.

3. lépés:

A földből formázzunk egy kis „vulkánt”, és helyezzük a növényt a közepébe. Próbáljuk meg szépen megerősíteni, stabilizálni a növényt a földkeverékkel. Fontos, hogy a növény gyökereit teljesen befedje a föld, semmi se lógjon ki. Formáljuk a golyót 2–3 cm-rel nagyobbra, hogy legyen elég hely a gyökérzetnek.

4. lépés:

Tekerjünk egy réteg szárított tőzegmohát a labdacsunkra és kötözzük át.

5. lépés:

A mohát és a talajgömböt kössük össze madzaggal keresztül-kasul, hogy minden biztonságosan a helyén maradjon. A zsinór nem csak a mohát tartja a helyén, hanem dekoratív is. Használjuk a kreativitásunkat: készítsünk mintákat, egyenes sorokat, vagy vastagabb, rusztikus motívumokat.

6. lépés:

Miután a kokedamát stabilizáltuk, vágjuk le a madzagvégeket és a felesleges mohát, hogy letisztult formába öntsük. Kész is van! Tehetjük egy szép tálcára, de fel is lógathatjuk a plafonra. A függesztéshez damilt, spárgát és kampót használjunk.

Mivel a szukkulensek szeretik a fényt, a legjobb, ha napos helyre helyezzük őket, míg az árnyéktűrő szobanövények, mint a filodendronok, azaz a szobai futóka és a vitorlavirágok a kevés természetes fényt kapó helyeket kedvelik.

A kokedama gondozása

A kokedama gondozása meglehetősen egyszerű. Merítsük vízbe a mohagolyót, amikor érintésre már száraz, de átlagosan hetente egyszer érdemes. Ez persze a helyiség páratartalmától és hőmérsékletétől függően változhat, így figyeljünk oda rá. Hagyjuk ázni 15-20 másodpercig, majd hagyjuk lecsepegni, mielőtt visszatennénk a helyére. Havonta tápozzuk folyékony táppal, így sokáig egészséges lesz és meghálálja a törődést.

Tekintse meg választékunkat itt: